Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH » Universitet & Högskola » Framtid.se

Studie - Omedelbara effekter av fysisk träning på biologiska och psykologiska faktorer av betydelse för psykisk hälsa

 

Information till forskningspersoner
som upplever stressrelaterade symptom

 

 

Vi vill fråga dig om du vill delta i ett forskningsprojekt.

I det här dokumentet får du information om projektet och om vad det innebär att delta.

Vad är det för ett projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Allt fler har drabbats av stressrelaterad sjukdom under de senaste 20 åren. Personer med stressrelaterad ohälsa kan uppvisa symtom på allvarlig trötthet, nedsatt tankemässig förmåga samt minskad förmåga att tolerera emotionell och miljömässig stress.

Vid mild till måttlig depression har fysisk aktivitet i tillägg till vanlig behandling visat sig påskynda återhämtningen, förbättra kognitiva förmågor samt öka motståndskraften mot stress och ogynnsamma förändringar i hjärnan. Det är ännu oklart om fysisk aktivitet kan ha liknande effekter vid stressrelaterad ohälsa, och om effekterna i så fall beror på hur intensiv (fysiskt ansträngande) träningen är.

Syftet med detta projekt är att förstå biologiska och psykologiska effekter av fysisk träning av olika intensitet bland personer med förhöjda respektive normala nivåer av stressrelaterade symptom. Vi kommer även att undersöka om träningen påverkar hur den främre delen av hjärnan aktiveras i ett arbetsminnestest.

Kunskapen kan användas som underlag till träningsrekommendationer bland individer med olika grad av stressrelaterad ohälsa.

Forskningshuvudman för projektet är Gymnastik- och idrottshögskolan. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Ansökan är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är 2022-07297 samt 2023-08181-02.