Flexibel elanvändning innebär att du som elkonsument antingen
Din flexpotential avser således dina möjligheter att vara flexibel i din elanvändning.
Elsystemets styrmedel utgörs av spotpriset (det aktuella marknadspriset på el) och så kallade effekttariffer (elnätstariffer som innebär att elnätskostnaden är baserad på den högsta effekttoppen, istället för hur mycket el du har använt, under månaden.
Endast de elkonsumenter som aktivt har valt ett timprisavtal kan påverka sin elkostnad med flexibel elanvändning genom att anpassa sin elanvändning till spotpriset.
Från och med 2027 kommer alla elkonsumenter att ha en effekttariff, men en del har det redan idag. Läs mer om effekttariffer på Energimarknadsinspektionens hemsida här:
Effekttariffer (effektavgift) - Energimarknadsinspektionen (ei.se)
Utfasningen av fossilbaserad elproduktion och elektrifieringen av exempelvis industrin och transportsektorn är viktiga led i omställningen till ett klimatneutralt energisystem. Denna utveckling begränsads av tillgången på elproduktions- och elnätskapacitet, men kan accelereras av en ökad flexibilitet i användarledet; det vill säga att elkonsumenter tillfälligt minskar elanvändningen när överförings- eller produktionskapaciteten är hög, eller flyttar elanvändning till tider på dygnet när den är låg.
Flexkompassen utvecklas inom ramen för forskningsprojektet UppFlex, som leds av Uppsala universitet och genomförs i nära samarbete med Vattenfall Eldistribution, Power Circle och STUNS Energi. Det övergripande målet med projektet är att utveckla och teoretiskt testa olika affärsmodeller och relaterade tjänster som främjar flexibel elanvändning och därmed bana väg för ett mer effektivt utnyttjande av det elektriska energisystemet. Som ett led i utvecklingsprocessen är syftet även att öka kunskapen om elkonsumenters aktörers förhållningssätt till, samt deras drivkrafter och hinder att bidra med, flexibel elanvändning.